16 lutego 2023

Plince z pomoćką

Uczennice klasy Id wzięły  udział w zajęciach kulinarnych. Podczas zajęć dziewczynki  korzystając ze sprzętu znajdującego się w sali  " laboratorium przyszłości" zrobiły danie kuchni warminskiej - plince z pomoćką. Okazało się, że nie jest tak prosto obrać ziemniaki oraz je startować. Najwiecej przyjemności było podczas jedzenia upieczonych plincli. 

 Plince z pomoćką

Składniki plinców: porcja na ok. 10 placków 
4- 5 ziemniaków dużych
2 jajka
O,5 szk. mąki 
2 średnie cebule
sól i pieprz
olej do smażenie 

Pomoćka ze śmietany:
kwaśna śmietana 
cukier

Sposób przygotowania plinców :
Obrane ziemniaki utrzeć.  Dodać do masy pozostałe składniki, mieszać i smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni, formując cienkie, owalne placuszki. .
Smacznego. 

                                                                                                                                                Anna Matraś












Autor zdjęć:

Anna Matraś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz