Uczennice klasy Id wzięły udział w zajęciach kulinarnych. Podczas zajęć
dziewczynki korzystając ze sprzętu znajdującego się w sali "
laboratorium przyszłości" zrobiły danie kuchni warminskiej - plince z
pomoćką. Okazało się, że nie jest tak prosto obrać ziemniaki oraz je
startować. Najwiecej przyjemności było podczas jedzenia upieczonych
plincli.
Plince z pomoćką
Składniki plinców: porcja na ok. 10 placków
4- 5 ziemniaków dużych
2 jajka
O,5 szk. mąki
2 średnie cebule
sól i pieprz
olej do smażenie
Pomoćka ze śmietany:
kwaśna śmietana
cukier
Sposób przygotowania plinców :
Obrane
ziemniaki utrzeć. Dodać do masy pozostałe składniki, mieszać i smażyć z
dwóch stron na rozgrzanej patelni, formując cienkie, owalne placuszki. .
Smacznego.
Anna Matraś
Autor zdjęć:
Anna Matraś
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz