Czy wiecie, że w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, a w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba? 16 października, chleb ma swoje święto! W tym samym czasie obchodzimy też Dzień Żywności. Świetliczaki z klasy II c zaangażowały się w obchody tych świąt. Podczas zajęć tematycznych przeprowadziliśmy pogadankę na temat sposobów poszanowania żywności, która w niektórych regionach świata jest towarem deficytowym. W dzisiejszym świecie nikt nie powinien doświadczać zagrożenia głodem. Jednak tak się dzieje. Mówiąc o problemie głodu, poruszaliśmy temat braku dostępu do żywności, niesprawiedliwego jej dysponowania i mało sprzyjających warunków polityczno-gospodarczych do jej wytwarzania. Obecnie na każdym rogu i w każdym sklepie możemy kupić bochenek świeżego pachnącego chleba. Chleb jest u nas ogólnodostępny, ale niestety nie wszędzie tak jest. Dlatego szanujmy go pamiętając, że są miejsca, w których kawałek chleba jest świętością.
Świetliczaki obejrzały film edukacyjny pt "Jak powstaje chleb?", a jako podsumowanie naszych rozważań wykonały prace plastyczne: rysunki i imitacje wyrobów piekarniczych z plasteliny.
Katarzyna Wojnarska-Dębińska
Katarzyna Wojnarska-Dębińska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz