2 stycznia 2024

Weihnachtsstollen

Świetliczaki uczęszczające na zajęcia rozwijające z języka niemieckiego 21 grudnia wzięły udział w spotkaniu bożonarodzeniowym w tradycji niemieckiej. Przy dźwiękach piosenek "O, Tannenbaum...", "Kling, Glӧckchen" oraz kolędy "Stille Nacht, heilige Nacht" mieliśmy okazję we wspólnym gronie degustować tradycyjne niemieckie ciasta świąteczne. Niewątpliwie faworytką okazała się Weihnachtsstollen – drożdżowa strucla wypełniona bakaliami oraz marcepanem. Tradycja pieczenia tego ciasta sięga XV wieku i pochodzi z Drezna. W Niemczech nie wyobraża się, aby zabrakło jej podczas Świąt Bożego Narodzenia. Z historią strucli wiąże się ciekawy zwyczaj zapoczątkowany przez króla Polski – Augusta II Mocnego, będącego jednocześnie saksońskim księciem – elektem i wielkim Księciem Litewskim. W 1730 r. chciał on zachwycić swoich gości i zamówił u dreźnieńskich cukierników struclę ważącą 1,7 tony. Miała być tak duża po to, aby każdy spośród 24 tyś. biesiadników otrzymał chociaż mały kawałek. Wydarzenie to stało się początkiem obchodów Stollenfest (święto strucli). Z okazji tego święta rokrocznie dreźnieńscy cukiernicy przygotowują gigantyczną struclę, która jest obwożona po mieście podczas ulicznej parady. Na końcu strucla jest krojona przy pomocy ogromnego noża, a mieszkańcy mogą cieszyć się jej smakiem. Nasza Weihnachtsstollen nie była tak duża jak ta z Drezna, ale naprawdę smakowała wyśmienicie i przeniosła nas na chwilę w świąteczny klimat Drezna sprzed wieków. Niewątpliwie pomogły nam w tym nastrojowe dźwięki śpiewanych przez nas niemieckich kolęd .

Kochani, życzymy Wam frohe Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr!

Katarzyna Wojnarska-Dębińska










Katarzyna Wojnarska-Dębińska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz