Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Świetliczaki należące do Koła Młodego Ekologa zorganizowały obchody tego dnia w świetlicy. Wielokrotnie analizowaliśmy piramidę żywieniową i wiemy, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. Postanowiliśmy, że klasy II a i II c wspólnie przygotują sałatkę owocową. Tym sposobem chcieliśmy zachęcić wszystkich do jedzenia owoców oraz do urozmaicenia sposóbów ich spożywania. Zaopatrzeni w akcesoria do przyrządzenia tego prostego i pysznego dania przystąpiliśmy do działania. Myliśmy, obieraliśmy, kroiliśmy i wzbogacaliśmy o nasze ulubione (zdrowe!) dodatki. Na koniec delektowaliśmy się pięknym widokiem i smakiem na naszych talerzykach i miseczkach. Uwierzcie, było naprawdę pysznie i zdrowo.
Po zjedzeniu - w ramach rekreacji - wykonaliśmy prace plastyczne promujące zdrowe odżywianie.i obejrzeliśmy film edukacyjny o prawidłowej diecie.
To był fantastyczny dzień! Sami zobaczcie :)
Katarzyna Wojnarska-Dębińska
Małgorzata Komorowska
Katarzyna Wojnarska-Dębińska
Małgorzata Komorowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz