Podstawowy
przepis na masę solną:
200g
mąki- ok. 1 szklanka i 2 łyżki
200g soli- ok. 1/2 szklanki
125cm3 wody- ok. 1/2 szklanki
Masę solną możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Mąkę mieszamy
z solą i dolewamy stopniowo wodę zagniatając ciasto. Prace po wykonaniu suszymy
na powietrzu. Przygotowaną masę solną barwimy za pomocą barwników spożywczych
ewentualnie dobrej farby plakatowej lub akrylowej. Masę solną można również
pomalować po wyschnięciu.
Serca na patyku wykonane masy solnej, to prosty pomysł na twórczą aktywność.
Idealnie nadają się jako dekoracja, podarunek na walentynki lub prezent dla bliskiej
osoby.
Wystarczy rozwałkować placek grubości około 0,5 cm, następnie ułożyć go na
koronce i przewałkować kolejny raz delikatnie. W ten sposób od spodu odbije nam
się pięknie motyw koronki. Następnie z pomocą foremki do wycinania ciasteczek
lub odrysowując wykałaczką wycinamy kształt serce i wbijamy delikatnie w nasze
serca wykałaczki, które posłużą do trzymania.
Tak przygotowane serca zostawiamy do wyschnięcia na około 12h. Po tym
czasie będą gotowe, teraz wystarczy przyczepić do nich sznurkowe lub kolorowe
kokardki. Serca można oczywiście pomalować również farbami. Serca na patyku
pięknie się prezentują wbite w ziemię w doniczce z kwiatami jako oryginalna
kompozycja.
Materiał przygotowała: Grażyna Giedryś
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz