7 maja 2020

Serca na patyku z gliny lub masy solnej


Podstawowy przepis na masę solną:

200g mąki- ok. 1 szklanka i 2 łyżki
200g soli- ok. 1/2 szklanki
125cm3 wody- ok. 1/2 szklanki

          Masę solną możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Mąkę mieszamy z solą i dolewamy stopniowo wodę zagniatając ciasto. Prace po wykonaniu suszymy na powietrzu. Przygotowaną masę solną barwimy za pomocą barwników spożywczych ewentualnie dobrej farby plakatowej lub akrylowej. Masę solną można również pomalować po wyschnięciu.
          Serca na patyku wykonane masy solnej, to prosty pomysł na twórczą aktywność. Idealnie nadają się jako dekoracja, podarunek na walentynki lub prezent dla bliskiej osoby.
          Wystarczy rozwałkować placek grubości około 0,5 cm, następnie ułożyć go na koronce i przewałkować kolejny raz delikatnie. W ten sposób od spodu odbije nam się pięknie motyw koronki. Następnie z pomocą foremki do wycinania ciasteczek lub odrysowując wykałaczką wycinamy kształt serce i wbijamy delikatnie w nasze serca wykałaczki, które posłużą do trzymania.  Tak przygotowane serca zostawiamy do wyschnięcia na około 12h. Po tym czasie będą gotowe, teraz wystarczy przyczepić do nich sznurkowe lub kolorowe kokardki. Serca można oczywiście pomalować również farbami. Serca na patyku pięknie się prezentują wbite w ziemię w doniczce z kwiatami jako oryginalna kompozycja.



Materiał przygotowała: Grażyna Giedryś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz